Een winters plaatje van onze eerste ram

Bram

 

Dit is Evert, onze 2e herdwick

 ram

 

Herdwick schapen zijn afkomstig uit het Engelse Lake District, net onder de grens met Schotland. Het zijn heel sobere, stoere schapen met een zeer harde vacht. Mede dankzij deze vacht kunnen ze zelfs onder extreem koude omstandigheden overleven. Ze zijn niet al te groot, maar hebben zwaar beenwerk. Herdwicks leven in de bergen van het Lake Districkt, in gebieden waar letterlijk bijna geen hond komt. Ze zijn dan ook niet schuw en hebben een heel rustig karakter. Mede door deze eigenschap behoren ze tot onze favoriete rassen.

De Herdwick is een zeldzaam ras. Door hun geisoleerde leefgebied behoort de herdwick tot één van de meest bedreigde schapenrassen in  Groot Britanië. Op dit moment zijn er nog maar circa 45.000 dieren over.

 

Herdwicks zijn niet heel vruchtbare schapen, meestal krijgen ze 1 tot 2 lammeren, bij uitzondering 3! De lammeren worden meestal pikzwart geboren. In het eerste levensjaar verkleurd  de kop en poten naar spierwit, de vacht blijft donkerer, varieërend van bijna zwart tot bijna wit, met alle kleuren blauwgrijs die daar tussen passen.De herdwick is ook één van de weinige rassen met een witte kop en gekleurd lijf, dit in tegenstelling tot veel andere rassen die een wit lijf hebben en een donkere kop en poten.

Een pasgeboren lam heeft een roze neusspiegel en is verder overwegend zwart. Na enkele weken begint de verkleuring. De lammeren krijgen dan hun mooie, tijdelijke "brilletje". Wij fokken elk jaar een aantal lammeren en hopen op deze wijze onze kudde en het ras in stand te houden. De dieren worden na inspectie opgenomen in het stamboek van de VSS, de Vereniging voor Speciale Schapenrassen. Wij hebben uitsluitend zwoegervrije dieren

 

   

Een Herdwick lam van een paar dagen

 

Na een paar wekenbegint de verkleuring

 

 

 

   

Bea

 

Bea met haar lammeren